Pesu

Käsittelemättömän ajoneuvon ulkopuolisen pesun yhteydessä tai jälkeen laitan aina jonkin suojauksen maalipintaan. Tuntuu muuten typerältä liuottaa ja hinkata pinta täysin puhtaaksi, rasvattomaksi ja paljaaksi, alttiiksi hapettumiselle ja muille maailman vaaroille. Hui!

Käsiteltyä kohdetta tulee pestä mahdollisimman laimeilla seoksilla ja hennoin kosketuksin. Kun pestään käsiteltyä autoa suosin asennettujen vahojen ja pinnoitteiden omia aineita, jos on tiedossa suojauksen nimi, tai sitten muuta laadukasta aineita.


Olen optimoinut työjärjestyksen pesulle ja noudattelen seuraavaa kuviota:

 • Valokuvaus sisältä, ulkoa ja likaisena näkyvät virheet
 • Sisätilasta tavarat ja suuremmat roskat pois sekä matot ulos
 • Vanteiden liuotus pienpoistolla (Prickfritt)
 • Suolan tai ötököiden liuotus (Kausittain esim. Insect-Remover)
 • Jos oikein likainen, niin vaahdon alle joku APC, tar, tms. likaisimpiin kohtiin.
 • Esipesuvaahdotus, matotkin voi vaahdottaa lopuksi (Nanolex-Prewash)
 • Sisätilan mattojen pesu (Esim siveltimellä ja painehuuhtelu)
 • Esipesun huuhtelu
 • Ovien- ja luukkujen välien pesu:
  (rasvoihin ja mustiin kohtiin Prickfritt)(esim. Brush ja huuhtelu ilman painetta)
 • Ulkopintojen huuhtelu, koska ovien väleistä roiskuu likaa
 • Vanteiden liuotus rautapölyä liuottavalla aineella. (Nanolex-Wheel-Cleaner)
 • Vanteiden pesu siveltimin ja vanneharjoin, wheel cleanin kanssa. Tarvittaessa pienpoistoa.
 • Vanteiden ja kaarien huuhtelu
 • Hellä, järjestelmällinen ja virtaviivainen käsinpesu mikrokuitukintaalla,
  kahdella sankolla + gridit (korkeisiin lisäksi Ergonominen työväline)
 • Huuhtelu koko autoon
 • Pienpoisto + huuhtelu (Esim. Tar-Remover)
 • Raudanpoisto + huuhtelu (Esim. Wheel Cleaner)
 • Huuhtelun jälkeen vielä märän pinnan karheuden käsin tarkastelu (kyljet ja perä kertoo hyvin tilanteen, ja tarvittaessa uusintoja edellisiin)
 • Saveistus. Tämä ei ole kaikille tuttua, lopussa lisää. (Nanolex-Gay-Bar)
 • Saveistuksen liukasteen huuhtelu
 • Kuivaus pehmeällä mikrokuitupyyhkeellä (Kuivauspyyhkeet)
 • Ovien- ja luukkujen välien suojaus, kuivausvaiheessa, jo puhdistukseen käytetyn vahapesuaineen lisäksi.  (esim. Spray-Sealant)
 • Maalipinnan puhdistus alkoholilla (IPA)

Ulkopintojen pesu loppuu mielestäni tähän, kun pinta on syväpuhdistetu täysin, eikä mistään pääse tulemaan likaa suojausvaiheeseen tai varsinkaan kiillotuslaikkoihin jos pintaa työstetään.


Nyt on hyvä antaa auton valuttaa viimeisetkin vedet (vaikka on kuivattu) ja hoitaa sisätilat, ennen kuin ulkopinta viimeistellään, suojataan tai kiillotetaan.


Sitten suojaukseen.
Ipalla pyyhinnän jälkeen. (Kaksi kierrosta vahalle tai pinnoitteelle toineen EXällä)


Tarinaa pesusta kuvin:

Vanteisiin sumutetaan oma pesuaineensa, joka liuottaa rautaista likaa.

Vaahdotus: Auton kuivaan pintaa ammutaan painepesurin vaahdottimella paksu vaahto, joka liuottaa näkyvimmän lian valuessaan. Hauskan näköistä esipesua.

astonnpesu_01

Huuhtelu painepesurilla.

*tämä riittää yleensä käsitellyn kohteen ”viikottaiseen” pesuun.

Seuraavaksi tarkastelu ja pikeä poistavan aineen levitys tarvittaville alueille. Yleensä sivuovet ja lokarien kaaret sekä takakontti. Tämän tulee liuottaa hetkisen.

Jos en ole aivan ensimmäiseksi tehnyt, niin tässä välissä pitäisi kahteen astiaan laskea vettä, toiseen pehmeän pesukintaan huuhteluun, noin yhden paneelin pesun välein ja toiseen pesuaineen kanssa mikstuura, josta pesuvettä nostetaan.

Liuottimien huuhtelu.

Autoa pestään kintaalla ilmavirran mukaisin liikkein, kevyesti hipelöiden, jolloin minimoidaan pyörrenaarmujen syntyminen pesussa.

Kinnastelun yhteydessä ja jälkeen nähdään, tarvitaanko lisää liuotusta ötököille, pielle, rautapiskuille maalipinnassa, tai puusta pudonneelle mahlalle tms. Monesti levitän aineita lisää jo ennen kinnastelua, jos näyttää pahalta.

Pesuvedessä voidaan käyttää myös pesuvahaa. Lähinnä suosittelen käsiteltyyn autoon, boostaamaan aijemmin asennettua pitkäkestoisempaa suojausta.
Toki nykyaikaiset hyvät pesuvahat kestää useita kuukausia, jolloin jo marketin perinteiset nestemäiset vahat jäävät kakkoseksi. Eli voisihan pintaa pitää suojassa myös pesemällä usein laadukkaalla pesuvahalla.

Kuva pesun jälkeisestä vahan levityksestä vaahdottimella, aiemmin pinnoitettuun pintaan.
Aine: Nanolex Washcoat

Oltiin siis saatu kinnasteltua. Huuhtelu.  Tässä välissä on hyvä muistaa ovien välit. Ne pöhäytän pesurilla ilman painetta ja käyn kintaalla läpi, pesuaineen kera. Saranan seutua hieman harjoilla tarvitsee yleensä sutia. Huuhtelut taas.

Vanteet pestään pesuaineella ja pehmeillä vanneharjoilla, niin syvälle kun pääsee. Paras olisi pestä ja vahata/pinnoittaa, renkaanvaihdon yhteydessä, niin saisi sisäpuolenkin tehtyä hyvin ja olisi jatkossa helppo pitää puhtaana, kun lika irtoaa jopa vaahdolla ja painepesurilla.
Saveistus. Savella käydään koko maalipinta läpi kevyesti sitä pinnalla liikuttaen, liukasteen kanssa. Savi kerää itseensä viimeisimmätkin likapartikkelit ja sillä voi irrottaa vielä pesun jälkeen näkyviä likoja. Saveen jää aina likaa, olitpa pessyt auton kuinka hyvin tahansa. Siksi erittäin tärkeä vaihe.

Huuhtelu.

Kuivaus pörröisen pehmeällä pyyhkeellä.

Pyyhintä IPA:lla (Shineld-IPA)

Jos ei  tähän väliin myllytetä pintaa niin seuraavaksi tulisi pinta suojata-> Suojaus

Jos moottoritilan haluaa puhtaaksi, kanattaa se tehdä ensimmäisenä, jos moottori ei ole kuuma. Tämä on kyllä aina omistajan omalla vastuulla liikkeestä riippumatta, koska ajonauvon elektroniikan tiivistyksestä ei voi kukaan olla täysin varma. Moottoritiloja kuitenkin pestään jatkuvasti ja lähes aina ilman ongelmia. Moottoritilan pesuun on hyvä käyttää siihen tarkoitettua ainetta ja suojata muoviosat niiden kuivuttua.

Pestähän voi toki monella tapaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *